Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Controlul diabetului de tip 2

TERAPIE PENTRU PIERDEREA ÎN GREUTATE

EXISTĂ DOVEZI SOLIDE ȘI CONSISTENTE CĂ O PIERDERE MODESTĂ ȘI PERSISTENTĂ ÎN GREUTATE POATE ÎNTÂRZIA TRECEREA DE LA PREDIABET LA DIABET DE TIP 2 ȘI ESTE BENEFICĂ PENTRU MANAGEMENTUL DIABETULUI DE TIP 2.

În cazul prediabetului, obiectivul de pierdere în greutate este de 7-10% pentru a preveni evoluția spre diabetul de tip 2. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că beneficiile clinice ale pierderii în greutate sau obiectivele de pierdere în greutate progresive și mai intense (de exemplu, 15%) pot fi adecvate pentru a maximiza beneficiile în funcție de necesitate, fezabilitate și siguranță.

Susținerea pierderii în greutate poate fi o provocare, dar are beneficii pe termen lung; menținerea greutății pierdute timp de 5 ani este asociată cu îmbunătățiri susținute ale A1C și ale nivelurilor lipidelor.

Studiile au demonstrat că pentru a obține pierderea în greutate la persoanele cu diabet pot fi utilizate variate planuri de alimentație, în funcție de compoziția de macronutrienți, în mod eficient și sigur pe termen scurt (1-2 ani). Acestea includ planuri de mese structurate cu conținut scăzut de calorii cu înlocuitori de masă și modelul alimentar de tip mediteraneean, precum și planuri de mese cu conținut scăzut de carbohidrați.

ÎN PLUS, DOVEZILE SUGEREAZĂ CĂ ESTE IMPORTANTĂ ȘI CALITATEA GENERALĂ A ALIMENTELOR CONSUMATE, CU ACCENT PE CEREALE INTEGRALE, LEGUMINOASE, NUCI, FRUCTE ȘI LEGUME ȘI UN MINIM DE ALIMENTE RAFINATE ȘI PROCESATE

Legume

CARBOHIDRAȚII

Pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau prediabet, planurile de alimentație sărace în carbohidrați arată un potențial de îmbunătățire a glicemiei și a lipidelor timp de până la 1 an.

 Alimente bogate în proteine

PROTEINELE

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, aportul de proteine poate îmbunătăți sau crește răspunsul insulinei la carbohidrații din alimentație.

 Uleiuri și grăsimi sănătoase

GRĂSIMILE

Tipul de grăsimi consumate este mai important decât cantitatea totală de grăsimi și se recomandă ca procentul din totalul caloriilor provenite din grăsimi saturate să fie limitat.

Un model alimentar de tip mediteraneean, bogat în grăsimi polinesaturate și mononesaturate, poate îmbunătăți atât managementul glicemic, cât și lipidele din sânge.

 Piramida nutriției
 Piramida nutriției

CE POT MÂNCA?

Pentru toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, prediabet și diabet zaharat gestațional, se recomandă un program individualizat de terapie medicală nutrițională, necesar pentru atingerea obiectivelor de tratament, oferit de un dietetician nutriționist autorizat (RD/RDN), de preferință unul care are cunoștințe și experiență complete în îngrijirea diabetului zaharat.

Împărtășiți întotdeauna informații și raportați medicului dvs. despre starea dvs. de sănătate.

Stil de viață

Glucometre

Covid-19 și diabetul

Diferența de sex