Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Controlul diabetului de tip 2

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 2 LA COPII ȘI ADOLESCENȚI

Incidența și prevalența debutului diabetului de tip 2 la tineri variază în funcție de etnie și de alți factori. Populațiile cu incidență și prevalență ridicată a diabetului de tip 2 în rândul tinerilor prezintă, de asemenea, un risc mai mare de diabet de tip 2 în rândul adulților.

Debutul diabetului de tip 2 la tineri are un fenotip și o fiziologie unice, caracterizate de o traiectorie glicemică mai slabă, rate mai mari de eșec al monoterapiei cu metformină, și un declin funcțional al celulelor beta mai rapid decât cel observat la adulții cu diabet de tip 2. În comparație cu diabetul de tip 1, tinerii cu diabet de tip 2 sunt mai predispuși să aibă sau să dezvolte alți factori de risc cardiometabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială, trigliceridele ridicate și obezitatea centrală. Prevalența unor complicații microvasculare este de două-trei ori mai mare la tinerii cu diabet de tip 2 decât la cei cu diabet de tip 1 de vârstă similară. Au fost găsite, de asemenea, dovezi a afecțiunilor cardiovasculare preclinice la tinerii cu diabet zaharat de tip 2 și datele emergente sugerează o mortalitate mai mare decât cea a omologilor cu diabet de tip 1 și a tinerilor din rândul populației fără diabet.

Prezența complicațiilor avansate în timpul celei mai productive perioade a vieții este mai probabilă, având în vedere debutul precoce al diabetului de tip 2. Acest lucru are un impact semnificativ asupra persoanelor, familiilor și comunităților și pune o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate.

Cele trei obiective principale în managementul diabetului zaharat de tip 2 la copii și adolescenți sunt:

  • modificarea stilului de viață, 
  • normalizarea glicemiei,
  • prevenirea și gestionarea comorbidităților.

Pacienții și familiile acestora trebuie să primească consiliere pentru o alimentație sănătoasă și schimbări în ceea ce privește activitatea fizică, cum ar fi o dietă echilibrată, atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și practicarea regulată a exercițiilor fizice. Activitatea fizică ar trebui să includă activități aerobice, de întărire a mușchilor și de întărire a oaselor.

O abordare centrată pe familie în ceea ce privește nutriția și modificarea stilului de viață este esențială pentru copiii și adolescenții cu diabet de tip 2, iar recomandările nutriționale ar trebui să fie adecvate din punct de vedere cultural și sensibile la resursele familiei.
 

Tinerii cu prediabet și diabet zaharat de tip 2, la fel ca toți copiii și adolescenții, trebuie încurajați să participe la cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată până la intensivă zilnic (cu antrenamente de rezistență musculară și osoasă cel puțin 3 zile/săptămână) și să diminueze comportamentul sedentar

Tinerii cu supraponderalitate/ obezitate și diabet de tip 2 și familiile acestora ar trebui să beneficieze de programe cuprinzătoare privind stilul de viață adecvat din punct de vedere cultural și al dezvoltării, integrate în managementul diabetului, pentru a obține o scădere de 7-10% a excesului de greutate.

ADA: Asociația Americană de Diabet; HbA1c: hemoglobină glicată; ISPAD: Societatea Internațională de Diabet Pediatric și al Adolescenților; T2DM: diabet zaharat de tip 2

Ce este diabetul?

Covid-19 și diabetul

Glucometru

Diferența de sex