Ce este diabetul?
Diabetul este un grup de afecțiuni metabolice caracterizat prin hiperglicemie provocată de defecte de secreție a insulinei, acțiunea insulinei sau ambele. Diferiți factori genetici și de mediu pot duce la pierderea progresivă a masei și/sau a funcției celulelor beta care se manifestă clinic prin hiperglicemie.
Hiperglicemia cronică în diabet este asociată cu leziuni pe termen lung, disfuncții și insuficiența diferitelor organe, în special ale ochilor, rinichilor, nervilor, inimii și vaselor de sânge.
Diabetul poate fi clasificat în următoarele categorii generale:

Diabetul de tip 1 (cauzat de distrugerea autoimună a celulelor beta care duce de obicei la o deficiență absolută de insulină). Această formă de diabet reprezintă doar 5-10% dintre cei care suferă de diabet. Indivizii cu risc crescut de a dezvolta acest tip de diabet pot fi adesea identificați prin dovezi serologice ale unui proces patologic autoimun care are loc în insulele pancreatice și prin markeri genetici.

Diabetul de tip 2 (apare în urma pierderii progresive a secreției de insulină de către celulele beta, frecvent pe fond de rezistență la insulină). Această formă de diabet reprezintă 90-95% dintre cei care suferă de diabet. Există mai multe cauze diferite ale acestei forme de diabet.
Deși nu se cunosc cauzele specifice, nu are loc o distrugere autoimună a celulelor beta. Majoritatea pacienților cu această formă de diabet sunt obezi, iar obezitatea însăși determină un anumit grad de rezistență la insulină.
- Diabetul zaharat gestațional (GDM) (diabetul diagnosticat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină care nu a fost în mod clar un diabet evident înainte de gestație).
- Tipuri specifice de diabet datorate altor cauze, de exemplu, sindroame monogenice de diabet (cum ar fi diabetul neonatal și diabetul cu debut la maturitate al tinerilor), diabetul indus de medicamente sau substanțe chimice (cum ar fi utilizarea de glucocorticoizi, în tratamentul HIV/SIDA sau după transplantul de organe)