INTERVENȚII ÎN STILUL DE VIAȚĂ ȘI ACTIVITATEA FIZICĂ
Programul PPD (Programul de Prevenire a Diabetului) a demonstrat că o intervenție intensivă asupra stilului de viață poate reduce incidența diabetului de tip 2 cu 58% în 3 ani.
Pe baza acestor constatări, furnizorii sunt încurajați să promoveze un program de tip PPD, inclusiv cu accent pe activitatea fizică, la toate persoanele identificate ca având un risc crescut de diabet de tip 2.
EXERCIȚIUL AEROBIC (mersul pe jos, alergarea și mersul pe bicicletă) este o modalitate de exersare testată și dovedită pentru gestionarea și prevenirea diabetului de tip 2. Doar 150 de minute/săptămână de activitate fizică de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos la pas vioi, a arătat efecte benefice la persoanele cu prediabet.
S-a demonstrat că activitatea fizică de intensitate moderată îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce grăsimea abdominală la copii și tineri.
În plus față de activitatea aerobică, un regim de exerciții fizice
conceput pentru a preveni diabetul de tip 2 poate include ANTRENAMENTUL DE REZISTENȚĂ. Sinonime cu antrenamentul de forță, exercițiile de rezistență implică mișcări care utilizează greutăți libere, aparate cu greutăți, exerciții cu greutatea corporală sau benzi elastice de rezistență.
ÎNTRERUPEREA TIMPULUI SEDENTAR PRELUNGIT poate fi, de asemenea, încurajată, deoarece este asociată cu niveluri moderat mai scăzute de glucoză postprandială.
Recomandările Asociației Americane de Diabet

COPIII ȘI ADOLESCENȚII cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 sau prediabet ar trebui să practice activitate aerobică de intensitate moderată sau înaltă 60 min/zi sau mai mult de 60 min/zi, cu activități de intensitate înaltă pentru întărirea mușchilor și oaselor cel puțin 3 zile/ săptămână.

CEI MAI MULȚI ADULȚI cu diabet de tip 1 și de tip 2 ar trebui să practice activitate aerobică de intensitate moderată până la înaltă câte 150 de minute sau mai mult pe săptămână, repartizată pentru cel puțin 3 zile/săptămână, cu cel mult de 2 zile consecutive fără activitate.
Durate mai scurte (minimum 75 min/săptămână) a antrenamentelor cu intensitate înaltă sau pe intervale pot fi suficiente pentru persoanele mai tinere și cu o condiție fizică mai bună.

ADULȚII cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2 ar trebui să practice exerciții de rezistență cu o frecvență de 2-3 sesiuni/ săptămână în zile neconsecutive.

TOȚI ADULȚII, și în special cei cu diabet de tip 2, ar trebui să reducă timpul petrecut zilnic în mod static (sedentarism).
La fiecare 30 de minute șederea prelungită va fi întreruptă pentru a obține beneficii în ceea ce privește glicemia.

Pentru VÂRSTNICII cu diabet se recomandă antrenamente de flexibilitate și de echilibru de 2-3 ori/săptămână.
Yoga și Tai Chi pot fi incluse în funcție de preferințele individuale pentru a crește flexibilitatea, forța musculară și echilibrul.

ADULȚII cu diabet care consumă alcool trebuie să o facă cu moderație (nu mai mult de o băutură pe zi pentru femeile adulte și nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbații adulți).
Se recomandă să sfătuim TOȚI PACIENȚII să nu folosească țigări și alte produse din tutun sau țigări electronice și să includem consilierea pentru renunțarea la fumat și alte forme de tratament ca o componentă de rutină a îngrijirii diabetului.