Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Controlul diabetului de tip 2

GENETICA ÎN DIABET

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică gravă și frecventă care rezultă dintr-o interacțiune complexă moștenire-mediu, împreună cu alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și sedentarismul.

Corelația genetică ereditară: boala are o componentă genetică majoră: mai mult, 40% dintre rudele de gradul întâi ale pacienților cu diabet zaharat de tip 2 pot dezvolta diabet, în timp ce rata de incidență este de numai 6% în rândul populației.

CORELAȚIA FACTORILOR STILULUI DE VIAȚĂ

O mare varietate de factori legați de stilul de viață au, de asemenea, o mare importanță pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, cum ar fi sedentarismul, inactivitatea fizică, fumatul și consumul de alcool. Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Fumatul
Consum de alcool
Mod de viață sedentar
Apnoe în somn obstructivă
Obezitate

Dieta este considerată un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2

Modelele de alimentație de tip mediteranean, cu conținut scăzut de carbohidrați și vegetarian sau bazat pe plante sunt exemple de modele de alimentație sănătoasă care au dat rezultate pozitive după cercetare, dar planificarea individualizată a meselor ar trebui să se concentreze pe preferințele, nevoile și obiectivele personale. Reducerea aportului global de carbohidrați pentru persoanele cu diabet zaharat a demonstrat cele mai multe dovezi de îmbunătățire a glicemiei și poate fi aplicată într-o varietate de modele de alimentație care răspund nevoilor și preferințelor individuale. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care nu ating obiectivele glicemice sau pentru care reducerea medicamentelor de scădere a glucozei este o prioritate, reducerea aportului global de carbohidrați cu un model alimentar cu conținut scăzut sau foarte scăzut de carbohidrați este o opțiune viabilă.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați medicul dvs. pentru asistență medicală

Stil de viață

Pierderea în greutate

Covid-19 și diabetul zaharat

Diabetul zaharat gestațional